вівторок, 31 січня 2017 р.

Петро Могила.


Пов’язане зображення


    Січень 2017 відзначився знаменною датою – 420 - річчя від дня народження Петра Симеоновича Могили (1597-1647) – українського релігійного діяча і просвітителя. Петро Могила одна з найвизначніших постатей в історії православної церкви в Україні. Він відмовився від блискучої політичної кар’єри в Польщі, яку йому забезпечували родові зв’язки,  широка освіта та вроджена інтелігентність і присвятив себе служінню Богу.

    В 1627 році молодий Петро прийняв чернецтво в Києво-Печерському монастирі і за свої виняткові здібності удостоївся того ж року бути обраним архімандритом  цієї давньої святині Української Православної Церкви. Протягом 14 років свого митрополичого правління Могила зробив так багато, що за словами видатного українського історика М. Грушевського, «залишив нестерту печать свого духа на всю дальшу історію Української Православної Церкви». У рамках відзначення цієї події  бібліотекар Демидчук Надія провела  інформаційну годину «Петро Могила і українська духовна культура». Семикласники ЗОШ №8 (вчитель Бобинець О.П.) слухали про значення діяльності Могили. Період, коли він був митрополитом, називають Могилянською добою. Діти переглянули відеофільм про життя та діяльність Могили, заснування ним Києво-Могилянської академії та його вклад в українську культуру.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Августин Волошин і Карпатська Україна

  У ці березневі дні виповнюється 85-та річниця славетної сторінки нашої історії – боротьби за незалежність Карпатської України та 150-ти рі...