четвер, 25 січня 2024 р.

Барви Марії Примаченко

   В січні цього року виповнюється 115 років з  дня народження Марії Примаченко – геніальної української художниці, яка стала відомою у своєму селі завдяки таланту до розмальовуванню хат та пічок. Через щасливий збіг обставин відома мисткиня попадає в Київ, багато працює, незважаючи на здоров'я.

  Марія Примаченко багато пережила у своєму житті: втату коханого чоловіка, катастрофу на Чорнобильській атомній електростанції. Одним з найпопулярніших образів Чорнобильської катастрофи в сучасному українському мистецтві є її «Чорнобильська Мадонна» - мати з дитиною.

  За сприяння Михайла Стельмаха Марія Примаченко ілюструвала дитячі книги, а Сергій Параджанов часто обмінювався з геніальною художницею малюнками. Її дивовижні звірі – не просто звірі. Через них Примаченко говорить на серйозні теми: війну, соціальні теми, космічну програму, атомну загрозу.

  «Квіти виросли коло четвертого блоку» - один з найдорожчих творів українського мистецтва, який  був проданий за пів мільйона доларів, а отримані кошти пішли на підтримку ЗСУ. Ця картина була передана в Національний художній музей України. Навіть після сметрі своєю творчістю художниця допомагає рідній Україні.

  На другий день війни люди рятували її картини з обстріляного російським агресором музею. І вберегли!

  Майже все життя художниця  прожила в селі, у той час, як її картини підкорювали світ – Париж, Варшаву, Софію, Монреаль, Прагу і навіть Пекін…

  Юні художники творчої студії «Чарівна палітра» ближче познайомилися з творчістю великої художниці і справжньої українки та відтворили її картини. Діти хотіли показати, що українську культуру не знищити ракетами, а роботи М. Примаченко ніби промовляють, що мир на землі варто берегти!














Немає коментарів:

Дописати коментар

Збережемо матінку Землю!

  На світ з’явилися, щоб жити ...