четвер, 3 листопада 2022 р.

Історія його краю – в його творах

 

Чендей – це більше ніж письменник.

Він – символ своєї епохи…

О.Гаврош

2022 рік – рік ювілею патріарха закарпатської прози – Івана Чендея. Святкування 100-річчя з дня народження відомого українського письменника, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка не обмежується травнем. Бібліотека продовжує зустрічі і бесіди,  на яких знайомить з його життям та творами.

Спільно з Ужгородською угорськомовною гімназією ім. Другетів проведено літературну композицію «Історія його краю – в його творах». Про місце і роль письменника в закарпатській та українській літературі, про утиски, важкі часи у житті та про письмо, як випробування розповіла Надія Демидчук. А ще про переклади з угорської та словацької мов, членства у Спілці письменників та багато іншої корисної інформації. Школярі переглянули презентацію «Хто ж такий Іван Чендей?».

Старшокласники гімназії підготували та прочитали поезії сучасників про Чендея, а також цитували крилаті вислови зі щоденника «Спалахи іскрин». Щоб ознайомитися зі стильовою манерою автора, діти прослухали аудіоверсію новели «Чайки летять на схід». Окремою сторінкою прозвучала інформація про Чендея-кіносценариста. У 1964 у співавторстві з С. Параджановим створили сценарій фільму «Тіні забутих предків» (за одноіменною повістю М.Коцюбинського). А ще гімназисти ознайомилися зі «Щоденниками» письменника, виданими до 100-літнього ювілею, та дізналися про конкурс малої прози та чендеєзнавства «Чендей-фест», який проводить вже кілька років поспіль сім’я доньки Марії.

Вчитель Клара Рінгер розповіла дітям про сім’ю письменника, його будинок в Ужгороді та перейменування вулиці Високої на Івана Чендея.

Підсумовуючи захід, бібліотекарка Надія Демидчук закликала учнів «щодня робити щось корисне для свого рідного народу» - адже такою була генеральна лінія життя великої людини – Івана Михайловича Чендея.

 














Немає коментарів:

Дописати коментар

Збережемо матінку Землю!

  На світ з’явилися, щоб жити ...