понеділок, 27 червня 2022 р.

Конституція - азбука правознавства.

 


Правопросвітництво, українські пісні та бібліотечні чаювання: фахівці БПД та партнери приурочили до відзначення Дня Конституції України. Дещо у незвичному форматі відзначили День Конституції України фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області. Заступник директора центру Лариса Фучко та начальник відділу комунікацій та правопросвітництва, на запрошення керівниці бібліотеки Марії Форкуци, завітали до бібліотеки-філії № 2 КЗ «Ужгородська ПБ» на традиційні Бібліотечні чаювання. У заході взяли участь постійні відвідувачі бібліотеки та нові – з числа вимушених переселенців, а також хористи - «синьори» Інституту третього віку Ресурсного центру Кольпінга, виступ яких став справжньою окрасою заходу.

Заступник директора Регіонального центру Лариса Фучко зробила невеликий екскурс з історії створення Конституції України, виокремивши основні етапи. Фахівець зазначила, що право на безоплатну правову допомогу закріплена та гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених цим Законом. Скористатись представництвом інтересів за рахунок держави у судах, перед органами державної влади та ін. можуть малозабезпечені особи, учасники бойових дій, особи, які постраждали від домашнього та інших видів насильства, діти, внутрішньо переміщені особи тощо. Фахівець розповіла і про те, що система БПД долучається до сприяння у документуванні воєнних злочинів рф в Україні. То ж у випадку, якщо особа стала жертвою або свідком, можна звертатися до центрів чи бюро правової допомоги, або ж реєструвати через інтернет-ресурс https://warcrimes.gov.ua/. Л.Фучко поінформувала присутніх, що звернутись за безоплатною правовою допомогою можна до фахівців найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги, зателефонувати на єдиний номер системи БПД 0800213103, або зайшовши на сайт системи https://www.legalaid.gov.ua/ . Фахівці розповіли учасникам заходу про роботу системи БПД в умовах воєнного часу. Зокрема, поінформували про пільги внутрішніх переселенців та порядок відшкодування вартості комунальних послуг власникам житла, які безоплатно прихистили ВПО. Ознайомили і з застосування ст. 40 ККУ, в якій йдеться про те, що у випадку, якщо особа вчинила протиправне діяння з фізичного чи психологічного примусу, чи у випадку загрози життю, вона звільняється від кримінальної відповідальності. Розділ VIII Кримінального кодексу України визначає обставини, що виключають кримінальну протиправність діяння. Тобто якщо особа під впливом цих обставин вчинить дію чи бездіяльність, яка містить ознаки кримінального правопорушення, вона не буде притягнута до кримінальної відповідальності, оскільки ці дії спрямовані на захист інтересів громадян, суспільства та держави, і тому вони визнаються суспільно корисними або суспільно прийнятними і не є протиправними. Однією з таких обставин є вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного або психічного примусу, що визначено статтею 40 КК України. Відповідно до частини першої статті 40 КК України не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Далі юристка поспілкувалася з учасниками заходу, відповіла на численні запитання та надала інформаційні матеріали правового характеру. Неофіційна частина була також насиченою та сповненою патріотизму. Хористи виконали низку українських народних та авторських пісень, помолилися за Україну, а насамкінець всі разом заспівали хіт сьогодення - пісню «Червона калина».




















Немає коментарів:

Дописати коментар

Збережемо матінку Землю!

  На світ з’явилися, щоб жити ...